15. 10. 2010.

Recept za beskvasni hleb

Integralno pšenično brašno
Ječam (geršla)

Raž
Pšenica (belija)
Lanene semenke
Jaje
So
Voda
Kašičica maslinovog ulja

Ječam, raž i pšenica se kupuju u prodavnicama zdrave hrane, kao i integralno pšenično brašno, ili u bolje snabdevenim marketima.
Prvo je potrebno da se žitarice skuvaju. Ječam je brže gotov, dok za raž i pšenicu treba više vremena. Zato je bolje da se kuvaju odvojeno. Kada je žito skuvano, ono se meša sa integralnim brašnom, vodom i jajetom i od toga se pravi masa, odnosno testo. Žitarice mogu i da se istuku u avanu, ako su zrna ostala tvrdja. Tome se dodaju semenke lana, koje su jako zdrave. Treba dodati i malo soli i maslinovog  ulja.
Jaje je tu da veže masu. Može se dodati i prašak za pecivo, ali nije neophodno. Ko voli može da kombinuje sa još nekim sastojcima kao što su kim, iseckane masline, semenke suncokreta, malo heljdinog brašna i sl. Pošto ste testo sa svim sastojcima dobro umešali treba da napravite više malih veknica ili pogačica (oblika) i to stavljate na tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem i malo posuli brašna preko ulja da ne bi zagorevalo.Ostavite malo da hlebčići odstoje, taman dok se zagreje rerna. Peći na 200-220 oko 45 minuta. Ali sami ćete proceniti kad je stvarno gotovo.
Inače ovakav hleb je malo tvrdji od hlebova koje obično jedemo. Ovaj hleb je zdrav, nema kvasca i nema, belog brašna. Beskvasni hleb se koristi kod dijeta, a naročito kod dijete za kandidu. Dijeta za kandidu izmedju ostalog, isključuje upotrebu kvasca i belog brašna.
Inače treba reći da je bezkvasni hleb dugotrajniji i može se čuvati i jesti više dana.
U početku se čini jako komplikovano za napraviti, ali kad ga napravite nekoliko puta shvatite da je ustvari jako jednostavno. Osim toga ovo je veoma kvalitetna namirnica, mnogo kvalitetnija od onog hleba, što kupujete u prodavnici, a i traje više dana.

Sličan recept za hleb bez kvasca možete videti ovde

6 коментара:

  1. Izvanredni saveti i recepti! Bravo!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман28. март 2011. 06:22

    Žitarice se uopšte ne moraju kuvati! Dovoljno je nakvasiti preko noći, svaka žitarica će biti meka! Ionako se peče. Kao vezivni materijal uopšte nema potrebe stavljati jaje. Ostalo o.k. Može kvasca vrlo malo, sačekati da nadodje pa tek tada formirati željene oblike i stavljati u tepsiju, opet sačekati da naraste i peći.

    ОдговориИзбриши
  3. Ako stavis malo kvasca onda nije beskvasni. Osim toga kvasac nije dobar za one koji imaju kandidu. Jaje moze i ne mora ali svakako ne smeta.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман12. март 2012. 09:15

    Hvala na receptu, divan je , samo, postoji jedna netacna stavka...

    "Ovaj hleb je zdrav, nema kvasca i nema, belog brašna."
    Kako to da kazete da nema belog brasna kad ima psenice?
    Belo brasno je psenicno brasno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postoji integralno pšenično brašno, koje nije baš belo. Ja sam ga kupovao u većim marketima, a verujem da ga ima i u prodavnicama zdrave hrane. Ovakvo brašno je nešto skuplje, ali ima veći sadržaj minerala, vitamina i vlakna u odnosu na masovno upotrebljavano industrijsko belo brašno.

      Избриши
  5. Sjajan tekst,ko ima problem sa candidom treba jesti hleb bez kvasca i bijelog brašna.

    ОдговориИзбриши