21. 10. 2010.

Kuvani kelj

 

glavica kelja       
nekoliko
šargarepa
beli luk
so i ostali začini
integralno brašno
maslinovo ulje

Iseckati kelj i šargarepu i staviti u šerpu da se kuva. Potrebno je oko sat vremena, a
zatim posolite i dodajte zapršku. Zaprška se sastoji od par kašika maslinovog ulja i integralnog brašna.
Možete i direktno dodati maslinovo ulje i brašno u kelj, bez pravljenja zaprške i obavezno mešajte varivo, da se ne naprave grudvice. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk i peršun. U svaki tanjir po želji se može dodati pola kašike ječmenog misa. Uz ovaj kelj dobro idu juneće šnicle, ali može i bez mesa.

Kelj je izuzeno zdrav i treba ga povremeno imati u ishrani. Inče kelj je odličan izvor vitamina c i vitamina k, a sadrži i beta karoten i b vitamin (tiamin i riboflavin). Od minerala bogat je izvor kalcijuma, mangana, gvoždja itd. Vlakna koja kelj sadrži su jako korisna za probavu.
To je zeljasta biljka i pripada porodici kupusa
(Brassica).

1 коментар:

  1. Kuvani kelj je pikantno, ukusno jelo. Trebalo bi da se bar jednom nedeljno koristi uishrani zbog bogatstva u miniralnim materijama i vlaknima.

    Odlican blog!

    ОдговориИзбриши