19. 10. 2010.

Bundeva, pita od bundeve, bundevara


Bundeva dostiže težinu od preko 10 kg, a u retkim slučajevima primerci mogu biti i do 50 kg.

Upotreba bundeve
Bundeva sadrži mnoge korisne sastojke i zato se upotrebljava u kulinarstvu i farmaceutskoj industiji.
Danas se bundeva može naći na pijacama, u marketima i predstavlja pravu poslasticu. Nekada je to bila hrana siromašnih, a danas prema novijim naučnim saznanjima, bundeva se smatra veoma zdravom i važnom u ishrani. Koristi se za pite, čorbe, salate, i kao poslastica pečena bundeva sa medom. Od bundevinih semenki se dobija jako kvalitetno i zdravo ulje. Ovo ulje je dobro koristiti za salate, ali ne za prženje, jer tako gubi svoja hranjiva svojstva.

Hranjivost bundeve

Inače bundeva je niskokalorična namirnica koja je idealna za osobe koje drže dijetu, ali je dobra za sve. Bogata je A, B i C vitaminom. Sadrži folnu kiselinu i minerale kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor itd.
Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, sadrži omega tri i omega šest, tako da je dobro za prevenciju i lečenje holesterola. U bundevi ima u izobilju beta karotena koji je izuzetan antioksidant.

Lekovita svojstva bundeve
Bundeva štiti organizam od različitih oblika kancera, ima diuretska svojstva, povoljno deluje na lečenje bolesne prostate, saveznik je kod problematične kože (smatra se da je dobra za vitiligo), dobra je i za dijabetičare.
Zaključak je da bundeva treba više da bude zastupljena u našoj ishrani.

Pita od bundeve, bundevara
kore
bundeva
ulje
cimet
šećer u prahu

Tepsiju pouljiti i posuti malo brašna da ne zagoreva. Zatim slagati kore koje premazujete sa vodom i malo ulja zatim dodajete izrendanu bundevu i prah cimeta i onda ponovo red kora, red bundeve itd.Nemojte da štedite na rendanoj bundevi, napunite kore dobro, jer se pri pečenju sadržaj smanjuje.Uglavnom odozdo i odozgo trebaju biti kore. Dosta će zavisiti od kvaliteta kora i same bundeve, ali i od vašeg umeća. Treba da se peče oko 30 minuta u zagrejanoj rerni. Kada se prohladi i iseče pita, dodajte preko šećer u prahu, po želji.

Desert od bundeve
Pumpkin seed oil

1 коментар: