30. 9. 2010.

Bosanski lonac


Potrebni sastojci:

500 g govedine
500 g svinjetine
250 g teletine
250 g krompira
2 glavice češnjaka
1 veliku glavicu luka
2 velike šargarepe
1 malu glavicu kelja
3 zelene paprike
20 dg boranije
3 velika paradajza
1 koren peršuna
1 mali koren celera
malo ulja
kašika mlevene crvene paprike
10 - 15 zrna bibera
1 klinčić
sasvim mali komad cimetove kore
2 dl belog vina
Malo masti

Meso isecite na veće komade. Krompir očistite i isecite na kriške. Korenasto povrće očistite i isecite na veće komade. Paradajz ogulite i isecite na kriške, a paprike na četvrtine. I boraniju očistite i iseckajte Očišćeni luk isecite na veće komade, a glavice belog luka ogulite samo izvana i stavite da se kuvaju cele pa će kuhanje imati poseban ukus. Slažite redove mesa i povrća, a između stavljajte začine. Mast otopite u pola litre vode, dodajte vino i time zalijte jelo. Pokrijte što bolje (nekad se zemljani lonac pokrivao pergamentom i vezao) i kuvajte tri sata da se sve raskuva.U ekspres loncu kuvajte duplo kraće.

Нема коментара:

Постави коментар