05.12.2010.

Dan počnite sa vitaminima



Posle čaše vode koja je dobra nakon budjenja, dan treba početi sa vitaminima.
Jutro je idealno za sveže voće ili u obliku sveže cedjenog soka.
Jabuka je, pored groždja najkompletnije voće, jer sadrži najbolji odnos
vitamina i minerala.
Za mene je idealna kombinacija za jutro sveže cedjen sok na sokovnik od slatke jabuke i šargarepe.
Ukoliko imate slabiju krvnu sliku, ovoj kombinaciji možete dodati i malo cvekle. To je 100% sok, pa ja uvek dodam trećinu izvorske vode, da ne bi teško pao na želudac. Jabuka i šargarepa su idealne za jutro i blage za stomak, a energija koja ulazi u organizam se oseti. Vitamini su tu, A, B C... To je pravi energetski napitak. Odnos je otprilike 2:1 za jabuku. Ako dodajete i cveklu, onda jabuka 3, šargarepa 2 i cvekla 1.
Naravno uvek možete dodati i neko drugo voće koje vi volite i koje vam odgovara.
Neko voli da započne dan cedjenom pomorandžom, koja je bogata c vitaminom, ali ona zna biti kisela pa je ja izbegavam za jutro.
U svakom slučaju vitamini i njihov značaj u ishrani su svima poznati. Savet nutricionista je da se dan započne sa čašom vode, a zatim posle pola sata ide voće i tek onda doručak.

02.12.2010.

Muskatni oraščić - upotreba



Muskatni, muškatni ili mirisni oraščić treba koristiti uvek sveže rendan. Kupujte ga uvek celog, a ne u prahu i rendajte ga sami.Obratite pažnju da izgleda lepo i zdravo (kao na slici), jer ga u prirodi često napadaju štetočine, razni insekti i gljivice. Muskatni orah ima široku primenu. Prijatnog je mirisa i ljutkastog ukusa.
Upotrebljava se za spravljanje kozmetičkih i farmaceutskih preparata, ali i u ishrani kao začin. Najbolje ide uz boraniju i jela od krompira, zatim variva i čorbe. Muskatni oraščić se koristi i u jelima od mesa i povrća (karfiol, praziluk, keleraba).