22.10.2010.

Pečeni krompir, police




krompir
so
Operite dobro krompir, potom svaki isecite na pola i na jednu polovini sipajte malo soli, a drugom policom utrljajte so. Tako će se so razmazati po celoj površini police. Tako uradite sa svakim krompirom.
Potrebnu količinu procenite sami, prema broju osoba. Tako pripremljene police krompira slažite na pleh i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 220. Strana sa ljuskom treba da je na dole. Gotovo je za oko 45 minuta. Kad izvadite krompir, pustite malo da se prohladi, pa zatim oljuštite ljusku.  Nemojte ljuštiti gornji zapečeni deo koji je najsladji.
Krompir možete mazati puterom i jesti. Može se kombinovati razna hrana uz ove police. Na primer slanina, šunka, sir itd.

21.10.2010.

Kuvani kelj

 

glavica kelja       
nekoliko
šargarepa
beli luk
so i ostali začini
integralno brašno
maslinovo ulje

Iseckati kelj i šargarepu i staviti u šerpu da se kuva. Potrebno je oko sat vremena, a
zatim posolite i dodajte zapršku. Zaprška se sastoji od par kašika maslinovog ulja i integralnog brašna.
Možete i direktno dodati maslinovo ulje i brašno u kelj, bez pravljenja zaprške i obavezno mešajte varivo, da se ne naprave grudvice. Na kraju dodajte sitno seckani beli luk i peršun. U svaki tanjir po želji se može dodati pola kašike ječmenog misa. Uz ovaj kelj dobro idu juneće šnicle, ali može i bez mesa.

Kelj je izuzeno zdrav i treba ga povremeno imati u ishrani. Inče kelj je odličan izvor vitamina c i vitamina k, a sadrži i beta karoten i b vitamin (tiamin i riboflavin). Od minerala bogat je izvor kalcijuma, mangana, gvoždja itd. Vlakna koja kelj sadrži su jako korisna za probavu.
To je zeljasta biljka i pripada porodici kupusa
(Brassica).

19.10.2010.

Bundeva, pita od bundeve, bundevara


Bundeva dostiže težinu od preko 10 kg, a u retkim slučajevima primerci mogu biti i do 50 kg.

Upotreba bundeve
Bundeva sadrži mnoge korisne sastojke i zato se upotrebljava u kulinarstvu i farmaceutskoj industiji.
Danas se bundeva može naći na pijacama, u marketima i predstavlja pravu poslasticu. Nekada je to bila hrana siromašnih, a danas prema novijim naučnim saznanjima, bundeva se smatra veoma zdravom i važnom u ishrani. Koristi se za pite, čorbe, salate, i kao poslastica pečena bundeva sa medom. Od bundevinih semenki se dobija jako kvalitetno i zdravo ulje. Ovo ulje je dobro koristiti za salate, ali ne za prženje, jer tako gubi svoja hranjiva svojstva.

Hranjivost bundeve

Inače bundeva je niskokalorična namirnica koja je idealna za osobe koje drže dijetu, ali je dobra za sve. Bogata je A, B i C vitaminom. Sadrži folnu kiselinu i minerale kalijum, kalcijum, gvoždje, fosfor itd.
Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, sadrži omega tri i omega šest, tako da je dobro za prevenciju i lečenje holesterola. U bundevi ima u izobilju beta karotena koji je izuzetan antioksidant.

Lekovita svojstva bundeve
Bundeva štiti organizam od različitih oblika kancera, ima diuretska svojstva, povoljno deluje na lečenje bolesne prostate, saveznik je kod problematične kože (smatra se da je dobra za vitiligo), dobra je i za dijabetičare.
Zaključak je da bundeva treba više da bude zastupljena u našoj ishrani.

Pita od bundeve, bundevara
kore
bundeva
ulje
cimet
šećer u prahu

Tepsiju pouljiti i posuti malo brašna da ne zagoreva. Zatim slagati kore koje premazujete sa vodom i malo ulja zatim dodajete izrendanu bundevu i prah cimeta i onda ponovo red kora, red bundeve itd.Nemojte da štedite na rendanoj bundevi, napunite kore dobro, jer se pri pečenju sadržaj smanjuje.Uglavnom odozdo i odozgo trebaju biti kore. Dosta će zavisiti od kvaliteta kora i same bundeve, ali i od vašeg umeća. Treba da se peče oko 30 minuta u zagrejanoj rerni. Kada se prohladi i iseče pita, dodajte preko šećer u prahu, po želji.

Desert od bundeve
Pumpkin seed oil

Grčka salata, mešana salata




paradajz
krastavac
crne masline
feta sir
maslinovo ulje
začini
Iseckajte paradajz i krastavac na krupnije komade i dodajte cele očišćene masline i kockice feta sira. Prelijte sa par kašika maslinovog ulja i dodajte začine. Od začina najbolje idu bosiljak i origano, mada možete kombinovati i sa drugim začinima. So vam nije potrebna, jer feta sir daje slanoću taman koliko j e potrebno. Ko voli može da doda i seckanu papriku i crveni luk. Kada ste dodali sve sastojke dobro izmešajte i ostavite u frižideru da malo odstoji i da se mirisi sjedine. Grčka salata je praznik boja, mirisa i ukusa. Uz neku integralnu kiflu ovo vam može biti lep obrok.

15.10.2010.

Recept za beskvasni hleb

Integralno pšenično brašno
Ječam (geršla)

Raž
Pšenica (belija)
Lanene semenke
Jaje
So
Voda
Kašičica maslinovog ulja

Ječam, raž i pšenica se kupuju u prodavnicama zdrave hrane, kao i integralno pšenično brašno, ili u bolje snabdevenim marketima.
Prvo je potrebno da se žitarice skuvaju. Ječam je brže gotov, dok za raž i pšenicu treba više vremena. Zato je bolje da se kuvaju odvojeno. Kada je žito skuvano, ono se meša sa integralnim brašnom, vodom i jajetom i od toga se pravi masa, odnosno testo. Žitarice mogu i da se istuku u avanu, ako su zrna ostala tvrdja. Tome se dodaju semenke lana, koje su jako zdrave. Treba dodati i malo soli i maslinovog  ulja.
Jaje je tu da veže masu. Može se dodati i prašak za pecivo, ali nije neophodno. Ko voli može da kombinuje sa još nekim sastojcima kao što su kim, iseckane masline, semenke suncokreta, malo heljdinog brašna i sl. Pošto ste testo sa svim sastojcima dobro umešali treba da napravite više malih veknica ili pogačica (oblika) i to stavljate na tepsiju koju ste prethodno podmazali uljem i malo posuli brašna preko ulja da ne bi zagorevalo.Ostavite malo da hlebčići odstoje, taman dok se zagreje rerna. Peći na 200-220 oko 45 minuta. Ali sami ćete proceniti kad je stvarno gotovo.
Inače ovakav hleb je malo tvrdji od hlebova koje obično jedemo. Ovaj hleb je zdrav, nema kvasca i nema, belog brašna. Beskvasni hleb se koristi kod dijeta, a naročito kod dijete za kandidu. Dijeta za kandidu izmedju ostalog, isključuje upotrebu kvasca i belog brašna.
Inače treba reći da je bezkvasni hleb dugotrajniji i može se čuvati i jesti više dana.
U početku se čini jako komplikovano za napraviti, ali kad ga napravite nekoliko puta shvatite da je ustvari jako jednostavno. Osim toga ovo je veoma kvalitetna namirnica, mnogo kvalitetnija od onog hleba, što kupujete u prodavnici, a i traje više dana.

Sličan recept za hleb bez kvasca možete videti ovde

14.10.2010.

Makaroni sa tikvicama


 

tikvice
makaroni
feta sir
maslinovo ulje
jaje
so
začini

Očistiti tikvice i iseckati na sitne kockice. Zatim ih staviti u tiganj, u kome je prethodno zagrejano maslinovo ulje. Temperatura treba da bude umerena. Sok iz tikvica treba delimično da pokuva, ali ne potpuno. Za 30 minuta tikvice su gotove i treba ih na kraju preliti razmućenim jajetom, dodati so i anis ili neki drugi začin po vašoj želji. Sve to promešati.
Uporedo skuvajte makarone i kad ih procedite, sjedinite sa tikvicama, potom dodajte kockice feta sira i promešajte sve. Ko voli može da preprži kriške slanine i da ih posluži uz ovo jelo.

11.10.2010.

Jelo od belog luka

Potrebno je više glavica belog luka.  Ostavite ih u ljusci i isecite na pola. Zatim prelijte maslinovim uljem i pecite u rerni sve dok glavice ne smekšaju.
Kada je beli luk pečen, pritisnite da izadje meki sadržaj, i mažite ga na hleb. Po potrebi se može preliti sa još maslinovog ulja i posoliti.

10.10.2010.

Beli luk i njegova lekovita svojstva

Alin, alicin i ajoen su jedinjenja zaslužna za lekovita svojstva belog luka.
Beli luk ima višestruku upotrebnu vrednost. Svojim aktivnim principima deluje na optimalnu cirkulaciju krvi u sluzokoži, čime se povećava aktivnost probavnih organa. Sok belog luka pospešuje funkciju jetre i žuči,  ima izraženu snagu dezinfekcije i sposobnost da spreči i suzbije razvoj bakterija, koje dovode do pojave truljenja u crevima. Ovaj začin je efikasno sredstvo za regulisanje hipertenzije, čime poboljšava i normalizuje rad srca, pomaže u lečenju obolenja organa za disanje, posebno bronhitisa i  astme, sa upornom i obilnom sluzi, pa i kod suzbijanja tuberkuloze. Beli luk sadrži materije, koje sprečavaju agregaciju trombocita, čime se sprečava pojava bilo kog oblika tromboze, a utiču i na snižavanje vrednosti «negativnog» holesterola, mada postoje novija istraživanja, koja to osporavaju.  Koristi se preventivno i u lečenju infekcija izazvanih bakterijama, gljivicama i virusima.  .
Alicin belog luka deluje bakteriostatski u razređenju 1:100.000. Količina od 1mg alicina ekvivalentna je koncentraciji od 10 mikrograma penicilina. Beli luk deluje kao antibiotik, antiseptik, antitoksik,  antiviral, baktericid, karminativ, hipoholesterolemik, depurativ, diuretik, ekspektorans, fungicid, hipoglikemik, hipotensiv, stomahik.

Izvor Dijetalna ishrana

06.10.2010.

Palačinke sa pečurkama


pečurke
luk
pavlaka
brašno
jaja
mleko
ulje
peršun
so

Napravite palačinke kako ih obično pravite. Za to vam je potrebno brašno, jaja, ulje i mleko.
U poseban tiganj sipajte ulje i kada se zagreje, ubacite iseckane pečurke, luk, peršun i so. Za 15 minuta na umerenoj temperaturi trebalo bi da je gotovo i onda to prelijte pavlakom.
Zatim palačinke filujete sa smesom od pečuraka, luka, pavlake. Slažite ih u odgovarajuću vatrostalnu činiju.
Kada ste složili palačinke, prelijte ih sa ostatkom pavlake i razmućenim jajetom. Zatim to kratko zapecite u rerni i jelo je gotovo.

05.10.2010.

Kuvana čorbasta boranija

2 kesice smrznute boranije
2 šargarepe
2 luka
beli luk
integralno brašno
maslinovo ulje

U ključalu vodu sipajte boraniju, iseckanu šargarepu i luk. Ostavite da kuva bar 30 min. Zatim napravite zapršku od maslinovog ulja, integralnog brašna i seckanog belog luka. Sve pomešajte, posolite i ostavite još malo da kuva. Na kraju dodajte začine po želji, peršun i sl. Boraniju poslužiti u dubokim tanjirima i uz svaku porciju dodati pola kašike ječmenog misa.

žuta boranija

01.10.2010.

Losos u rerni za 4 osobe


Losos u rerni za 4 osobe
1 kg svežeg filet lososa
3 veće šargarepe
nekoliko krompira
1 crveni luk, može i praziluk
2 čena belog luka
1 dl belog vina
nekoliko crnih maslina
2 kašike maslinovog ulja
začini

Stavite filet lososa u tepsiju. Sipajte vino i maslinovo ulje. Dodajte začine. Najbolje neku mediteransku mešavinu začina i posolite, ali možete i posebno dodati ruzmarin, bosiljak i sl.To može da odstoji preko noći u frižideru, ali može i par sati, a ako vam se žuri ne mora uopšte. Iseckati šargarepu, krompir i luk, dodati crne masline i beli luk, list peršuna, so i sve to promešati, pa zatim sipati preko lososa. Prekriti folijom i peći u pećnici oko 45 minuta na 250 stepeni.Mada sve zavisi od rerne. Skinite foliju posle 40 min i ostavite još malo u rerni na smanjenoj temperaturi. Ako je šargarepa omekšala znači da je jelo gotovo. Uz jelo poslužiti belo vino, a može se servirati i neka salata i limun.

Mariniran losos